Είσοδος Μελών
loading
Flag
ENGLISH
Page Tools:

Η Ιδέα

 Ο Μαραθώνιος είναι κάτι περισσότερο από έναν Αγώνα, είναι μια ιδέα που ενώνει τον πλανήτη.  Άνθρωποι απ’ όλη την υφήλιο ενώνονται για μια μοναδική εμπειρία ζωής. Μια εμπειρία θέλησης, αντοχής και χαράς. Όλα ξεκίνησαν το 1894.

 
14 αιώνες μερά τον άθλο του Φειδιππίδη, ένας γάλλος φιλόλογος και φιλέλληνας έγινε ο άνθρωπος πίσω από την ιδέα της αναβίωσης αυτού του Αγώνα-πρόκληση.  Ο Μισέλ Μπρεάλ πρότεινε στο Βαρώνο Πιερ ντε Κουμπερτέν που εναγωνίως προσπαθούσε για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και την καθιέρωσή τους να εντάξει τη διαδρομή του Φειδιππίδη ως «Μαραθώνιο Δρόμο» στους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στην Αθήνα. Με αυτό τον τρόπο υποστήριξε ο Μπρεάλ οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα έχουν κάτι από τη δόξα της Αρχαίας Ελλάδας. 
 
Ο Μισέλ Μπρεάλ φιλοτέχνησε επίσης ένα ασημένιο κύπελλο με το οποίο θα βραβευόταν ο νικητής του πρώτου Μαραθωνίου. 
 
Ο ενθουσιασμός ο οποίος επικρατούσε στην πόλη της Αθήνας για την διεξαγωγή των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων έφτασε στο αποκορύφωμά του όταν στο τότε Ολυμπιακό Στάδιο, το σημερινό Καλλιμάρμαρο (Παναθηναϊκό Στάδιο) μπήκε ο Σπύρος Λούης ως νικητής του Μαραθωνίου Δρόμου. Ο νεαρός Λούης, γιός νερουλά από το Μαρούσι,  αναβίωσε στα μάτια των θεατών τον άθλο του Φειδιππίδη και σφράγισε με τρόπο ιδανικό τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον πρώτο Μαραθώνιο της ιστορίας. 
 
Το ίδιο Στάδιο φιλοξενεί κάθε χρόνο τη γραμμή τερματισμού του «Μαραθωνίου της Αθήνας, του Αυθεντικού» 
 
Το ασημένιο κύπελλο με το οποίο βραβεύτηκε ο Σπύρος Λούης αποκτήθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 18 Απριλίου 2012 σε δημοπρασία του οϊκου Christie’s (video) και βρίσκεται εκτεθειμένο σε ειδικό χώρο στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου μπορούν όλοι να το θαυμάσουν με μια επισκεψή τους στο Μουσείο.
 
Το κύπελλο θα εκτείθεται εκεί έως τον Απρίλιο του 2016, ενώ στο μέλλον θα έχει μόνιμη θέση στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. 
 
Add a comment
Share:
Επίσης στο Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός
Τα 42.195 μέτρα του Μαραθωνίου της Αθήνας συγκαταλέγονται ανάμεσα…
Τρέχετε τον Μαραθώνιο της Αθήνας; Όλα όσα χρειάζεστε για…
Στην αρχή ήταν απλώς μια αγροτική περιοχή, μετά έγινε…
TO DO
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Επιλέξτε περιοχή
Επιλέξτε ξενοδοχείο
Επιλέξτε αστέρια
Επιλέξτε παροχές
ΑΘΗΝΑ - ATHENS
Δείτε τo Λεύκωμα της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών σε flip book
THE
ATHENS
INTERACTIVE
MAP
Εντοπίστε εύκολα και γρήγορα ξενοδοχεία
ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ & ΤΟΝ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟ
ΣΕ 1 ΗΜΕΡΑ
Μία Ημέρα στην Αθήνα
The great thing about Athens, and Greek culture in general, is that the day is long
ΣΕ 3 ΗΜΕΡΕΣ
Τρεις Ημέρες στην Αθήνα, τον Πειραιά & την Αθηναϊκή Ριβιέρα
Spending three full days is a great way to begin feeling part of the city. The following...
ΣΕ 5 ΗΜΕΡΕΣ
Πέντε Ημέρες στην Αθήνα & τον Αργοσαρωνικό
If you have five days to spend, we recommend dedicating your fifth day to the northern suburbs & the Argosaronic Islands.
ΣΕ 7 ΗΜΕΡΕΣ
Μία Εβδομάδα στην Αθήνα & τα νησιά του Αργοσαρωνικού
You have Athens at your feet for one week. Feel free to explore Athens-Attica region & Argosaronic Islands and discover the secrets of a multidimensional destination
Η ΕΞΑΑΑ στηρίζει