ne_80226-1.jpg
“ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012 – ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 2013 – ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΞΑ-ΑΑ”
E-MAGAZINO

 

ΕΝΩΣΗ  ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ – ΑΤΤΙΚΗΣ

& ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

30 / 1 / 2013

  • ΚΑΘΟΔΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ 2012 – ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟ 2013- ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
  • ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ, ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ, ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ – ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΧΑΡΤΙ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ
  • ΘΕΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ, ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ, ΣΥΝΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΖΟΦΕΡΟ ΚΛΙΜΑ

Πτωτικά συνέχισε την πορεία της η τουριστική κίνηση στα ξενοδοχεία της Αθήνας – Αττικής και το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ένωση Ξενοδόχων της Αθήνας – Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑ-ΑΑ) κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που έδωσε την Τετάρτη 30-01-2013. Η μείωση του 2012 η οποία αφορά σε όλους τους επιμέρους δείκτες που εξετάζονται, έρχεται να προστεθεί στην ήδη αρνητική πορεία που έχει καταγραφεί από το 2007 μέχρι σήμερα, δίνοντας για άλλη μια φορά εντυπωσιακά αρνητικά ρεκόρ: Μέση πληρότητα καταλυμάτων: (-) 31,9 %, μέση τιμή δωματίου (-) 11,8 %, έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο: (-) 39,9%. Η μέση πληρότητα στην Αθήνα δεν ξεπερνά πλέον το 55% και η βιωσιμότητα των αθηναϊκών ξενοδοχείων γίνεται μείζον ζήτημα καθώς μονάδες όλες των κατηγοριών τα τελευταία χρόνια έκλειναν η μια μετά την άλλη, κάτω από την πίεση της κρίσης, του υψηλού λειτουργικού κόστους, της συνεχούς δυσφήμισης του προορισμού, της έλλειψης πελατείας αλλά και της έλλειψης πολιτικής βούλησης να αντιμετωπισθούν αποφασιστικά τα πάγια προβλήματα και οι ελλείψεις της πρωτεύουσας.

Τα αρνητικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών έχουν επιδράσει αρνητικά στην ψυχολογία και στις προσδοκίες των ξενοδόχων της Αθήνας, ωστόσο, όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΞΑ-ΑΑκ. Αλέξανδρος Ε. Βασιλικός,«υπό προϋποθέσεις, η κίνηση στην Αθήνα ενδεχομένως να μπορέσει το 2013 να σταθεροποιηθεί, παρά την πτωτική τάση που παρατηρείται και τον Ιανουάριο ’13». Αυτό, όπως εξήγησε, «απαιτεί κατ’ αρχήν πολιτική σταθερότητα και κατά δεύτερο λόγο πρέπει να σταματήσει να τροφοδοτείται συνεχώς και με διάφορους τρόπους ο φόβος του δυνητικού επισκέπτη για γενικευμένες απεργιακές κινητοποιήσεις και επεισόδια στην Αθήνα». Ο κ. Βασιλικός εξήγησε ότι «το σημαντικότερο πρόβλημα της Αθήνας είναι η αρνητική εικόνα της, που έχει παγιωθεί στο εξωτερικό και η οποία αναπαράγεται συνεχώς από τα ξένα ΜΜΕ. Η αρνητική εικόνα της πρωτεύουσας αν δεν ανατραπεί, εν καιρώ θα συμπαρασύρει τις όποιες θετικές ποσοτικές επιδόσεις της περιφέρειας» πρόσθεσε.

Λύση ουσίας αποτελεί η «αλλαγή σελίδας», η προβολή θετικών, στοχευμένων, εικόνων για τον προορισμό -αξιοποιώντας σωστά και τα κονδύλια της Περιφέρειας- και παράλληλα, είναι επιτακτικό να παρθούν οι αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις για θέματα που χρονίζουν και προϋπάρχουν της κρίσης», όπως:

*Η τιμολογιακή πολιτική του Αεροδρομίου  Ελ. Βενιζέλος. Ο κ. Βασιλικός ζήτησε «να δοθεί άμεση προτεραιότητα/λύση στην ανανέωση της σύμβασης του αεροδρομίου τονίζοντας ότι το αίτημα δεν αφορά αποκλειστικά την Αττική γιατί από το συγκεκριμένο αεροδρόμιο εξυπηρετούνται και η Εύβοια, τμήματα της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδος, αλλά και όλοι οι προορισμοί της Ελλάδος που δεν μπορούν να συνδεθούν με πόλεις του εξωτερικού παρά μόνο μέσο της Αθήνας. Σε λίγα χρόνια εάν δεν αντιδράσουμε θα είναι πιθανόν πιο εύκολο να συνδέονται μέσω Κωνσταντινούπολης» είπε χαρακτηριστικά….

*Το Ιστορικό και Εμπορικό Κέντρο της Αθήνας, η βελτίωση του οποίου ζήτησε «να κριθεί ως “άμεσης προτεραιότητας” σε κυβερνητικό επίπεδο. Τα προβλήματα, ειδικά αυτά που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Δήμου Αθηναίων δεν αποτελούν τουριστικές διεκδικήσεις αλλά διεκδίκηση πολιτών» είπε μεταξύ άλλων και ζήτησε να δρομολογηθεί μια οργανωμένη κοινή προσπάθεια για σταδιακή βελτίωση της εικόνας που παρουσιάζει η πρωτεύουσα.

Η ΕΞΑ-ΑΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένες  προτάσεις στο υπ. Τουρισμού για βελτιώσεις σε «τουριστικούς» δρόμους της πόλης – όπου η υποβάθμιση “διώχνει” και φοβίζει τους επισκέπτες. Επίσης ζητά το πολυπόθητο “ενιαίο εισιτήριο” για Μουσεία- αρχαιολογικούς χώρους και ΜΜΜ, όπως ισχύει σε όλες τις σύγχρονες πρωτεύουσες.

*Το Συνεδριακό Κέντρο Αθήνας, για το οποίο πρότεινε να υποστηριχτεί από την κρατική μηχανή και το ΕΣΠΑ η προσπάθεια δημιουργίας του – που μελετάται από την ιδιωτική πρωτοβουλία.

*Επίσης αναφέρθηκε στην κρουαζιέρα, στον θαλάσσιο τουρισμό στην Αττική και ιδιαιτέρως στην αξιοποίηση και προβολή του “παραλιακού μετώπου” και του Αργοσαρωνικού επισημαίνοντας πως αν και αποτελούν το “ισχυρό χαρτί” της Αθήνας στην μάχη του ανταγωνισμού, δεν έχουν αξιολογηθεί, αξιοποιηθεί και προβληθεί επαρκώς στις ξένες αγορές. «Η Αθήνα έχει ανάγκη τον Αργοσαρωνικό και ο Αργοσαρωνικός την Αθήνα», είπε χαρακτηριστικά. Η ΕΞΑ-ΑΑ έχει αναπτύξει ήδη δράσεις και συνέργιες μεταξύ διαφόρων φορέων οι οποίες στοχεύουν στην αύξηση του ενδιαφέροντος για τον προορισμό. Επίσης, προσκαλεί ξένους Τ.Ο. και δημοσιογράφους διοργανώνοντας fam trips, προκειμένου να ενημερωθούν οι ξένοι επαγγελματίες του Τουρισμού για τις δυνατότητες του προορισμού και για την ποιότητα των αθηναϊκών ξενοδοχείων.

Ο κ. Βασιλικός αναφέρθηκε και στο «σχέδιο Νόμου για τη διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις»: «Δεν προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης ΚΥΑ με την οποία να εξαιρούνται από την δυνατότητα υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο συγκεκριμένα τμήματα της επικράτειας ως προς την ίδρυση και την επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων και τούτο σημαίνει πως παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο επενδύσεων ανέγερσης-επέκτασης ξενοδοχειακών μονάδων στις περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η θέση μας είπε, είναι πως η Αθήνα σε εποχές και συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού δεν μπορεί να διεκδικεί… «κορεσμό», ωστόσο σε καμιά περίπτωση τα κονδύλια του Αναπτυξιακού δεν πρέπει να δημιουργήσουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Οι ευκαιρίες πρέπει να μοιράζονται με ίσους όρους, τόνισε και συμπλήρωσε πως η ΕΞΑ-ΑΑ στήριζε και στηρίζει πάντα μεμονωμένες ή συλλογικές προσπάθειες ή και επιδοτήσεις οι οποίες αφορούν σε έργα πνοής για τον προορισμό (όπως πχ. το συνεδριακό κέντρο, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου κ.ά.).

Σε εποχές που η οικονομική κρίση μαστίζει όλους, είπε τέλος ο Πρόεδρος της ΕΞΑ-ΑΑ, δεν θα προβαίναμε ποτέ σε οικονομικές διεκδικήσεις και ..απαλλαγές διαφόρων τύπων -παρ’ ότι το έχουμε ανάγκη. Ωστόσο, θεωρούμε πως υπάρχουν πάντα τρόποι και ρυθμίσεις που μπορούν να συμβάλλουν ή να υποστηρίξουν την βιωσιμότητα των αθηναϊκών ξενοδοχείων.  Η ενδυνάμωση της Αθήνας είναι αυτή που θα ενισχύσει τον Τουρισμό όλης της χώρας, θα βγάλει απ’ το αδιέξοδο τις επιχειρήσεις του Τουρισμού και θα εξασφαλίσει την Απασχόληση.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από την GBR Consulting

  8η Έρευνα

περί «Ικανοποίησης Πελατών Ξενοδοχείων Αττικής»

& Μελέτη Απόδοσης των Ξενοδοχείων

 

(ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ)

Σύμφωνα με την μελέτη της GBR Consulting «Έρευνα Ικανοποίησης Πελατών Ξενοδοχείων Αττικής & Μελέτη Απόδοσης των Ξενοδοχείων» που παρουσιάστηκε σήμερα (30/01) σε Συνέντευξη Τύπου της ΕΞΑ-Α, η Αθήνα βίωσε το 2012 (άλλη) μια απογοητευτική χρονιά για τον τουρισμό της, με πτώση τιμών (κατά 7,8%) και πληροτήτων (κατά 13,4%).

Ενδεικτικά και περιληπτικά μπορούμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα:

–      Σε ένα δείγμα 28 ξενοδοχείων, η πτώση εσόδων δωματίων το 2012 σε σχέση με το 2007 ήταν 37% για τα ξενοδοχεία 5*, 34% για τα 4* και 58% για τα 3* και 2*,

–      Η πληρότητα των ξενοδοχείων έχει υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα από 55%

–      Το 2012 σε σχέση με το 2007, οι διεθνείς αφίξεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών μειώθηκαν κατά 27% και η χρονιά σηματοδοτήθηκε και από το ότι –για πρώτη φορά– η Κρήτη είχε περισσότερες διεθνείς αφίξεις απ’ ότι η Αθήνα.

Αναμφίβολα, η κοινωνική αναταραχή συνέβαλε στη διαμόρφωση αυτών των αποτελεσμάτων αλλά σίγουρα δεν ήταν ο μόνος παράγοντας αφού παρόμοιες βιαιότητες έλαβαν μέρος και στην Ρώμη και στην Βαρκελώνη που διατήρησαν ή βελτίωσαν τους δείκτες εσόδων και πληροτήτων. Αναφορικά με τον τουρισμό MICE και ιδιαίτερα για τα μεγάλα συνέδρια εκτιμάται ότι πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η οικονομική αβεβαιότητα, και ιδιαίτερα η ανασφάλεια σχετικά με τη διατήρηση της χώρας εντός της Ζώνης του Ευρώ. Η επίπτωση αυτή θα παραμείνει ακόμα και μετά την άρση κάθε σχετικής αβεβαιότητας και για ένα διάστημα στο μέλλον, λόγω του πολυετούς ορίζοντα προετοιμασίας των μεγάλων διεθνών συνεδρίων.

Όμως, από τα στοιχεία της έρευνας ικανοποίησης πελατών των ετών 2009 – 2012, προκύπτουν δύο στοιχεία που θα πρέπει να μας προβληματίσουν για την εικόνα που έχουμε και προβάλουμε οι ίδιοι για την πόλη μας:

–      οι Έλληνες είμαστε πολύ αρνητικοί στην αξιολόγηση της Αθήνας με βαθμολογία 6,8, (πολύ) χαμηλότερα από οποιαδήποτε άλλη εθνικότητα,

–      οι Έλληνες (και οι Κύπριοι) έχουμε πολύ χαμηλότερη αξιολόγηση (5,5) για την ασφάλεια της πόλης, που υπολείπεται έως και 2 μονάδες αυτής που έχουν οι αλλοδαποί τουρίστες.

Η διαρκής ανάδειξη των ‘κακώς κειμένων’ και μόνον αυτών από τον καθένα μας, από τα συλλογικά όργανά μας και από τον Τύπο αποτελεί κακή πρακτική που, σε συνδυασμό με την απουσία τουριστικής πολιτικής και προώθησης του προορισμού, επιβαρύνει την τουριστική επίδοση της πόλης.

Από την άλλη πλευρά η Αθήνα εξακολουθεί να ικανοποιεί τους επισκέπτες της, αφού περίπου 9 στους 10 επισκέπτες δήλωσαν ότι θα ξαναέρθουν στην Αθήνα ή θα την συστήσουν σε φίλους τους επιβεβαιώνοντας την ‘δύναμη’ του τουριστικού προϊόντος ‘Αθήνα’ μέσα στις πιο δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που –δυστυχώς- αντί να οδηγήσουν στην περιφρούρηση και ανάδειξη των όποιων θετικών στοιχείων έχουν απομείνει από την κοινωνική ζωή της χώρας, οδηγούν στην κακοποίηση και απαξίωση των πάντων.

Στην φετινή έρευνα ικανοποίησης πελατών αναλύονται –σε βάθος 5ετίας έως το 2009- τα αποτελέσματα ανά χώρα προέλευσης για τις 10 κυριότερες χώρες-πηγές του τουρισμού της Αθήνας. Η ανάλυση αυτή ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για την εκπόνηση προγραμμάτων marketing από τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους φορείς της πόλης.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική για την διεξαγωγή της έρευνας ικανοποίησης πελατών το 2012 ήταν η συμβολή των φοιτητών του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθηνών που συνέλλεξαν τα ερωτηματολόγια, τους οποίους και ευχαριστούμε. 

Photo gallery