ne_157475.jpg
ΙΤΒ 2016: «Σταθερό ενδιαφέρον για την Αθήνα – Σημαντική ώθηση από την έκθεση documenta»
E-MAGAZINO
Ισχυρή δυναμική ως προς το ενδιαφέρον αλλά συγκρατημένη ζήτηση ως προς τις κρατήσεις καταγράφει αυτό το διάστημα στη Γερμανική αγορά η Αθήνα, όπως διαπιστώθηκε από την κοινή, για μία ακόμη χρονιά, συμμετοχή του Athens Convention & Visitors Bureau (ACVB) της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) και της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑ-Α) στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ITB 2016 που διοργανώθηκε στις 9-13 Μαρτίου στο Βερολίνο.
Στο γενικότερο κλίμα ανασφάλειας που χαρακτηρίζει φέτος την ευρωπαϊκή αγορά εξερχόμενου τουρισμού και παρά την έντονη – σε καθημερινό επίπεδο – δημοσιότητα για τις εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα, προς το παρόν η Αθήνα δεν φαίνεται να χάνει έδαφος στον τομέα τουρισμού αναψυχής και city breaks σε βαθμό που να διαμορφώνονται αρνητικές τάσεις. Εν τούτοις, δεν αποτελεί και εξαίρεση στη γενικότερη τάση “παγώματος” του ρυθμού κρατήσεων που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές προέλευσης τουρισμού, μολονότι η τουριστική περίοδος του προορισμού είναι ευρύτερη από την αντίστοιχη των θερινών προορισμών της Ελλάδας.
Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των Γερμανών που επισκέπτονται την Αθήνα, ταξιδεύουν μεμονωμένα ή μέσω μικρότερων τουριστικών γραφείων. Σε αυτό το επίπεδο, η πολιτιστική κληρονομιά, τα ιστορικά αξιοθέατα, η γαστρονομία και οι περιηγήσεις, είτε στις περιοχές του «κλασσικού γύρου» είτε στα Νησιά του Αργοσαρωνικού και στο θαλάσσιο μέτωπο εν γένει, με βάση πάντα την Αθήνα, παραμένουν τα στοιχεία που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και στην αγορά συνεδρίων και συναντήσεων. Όπως προκύπτει από τις επαφές και τις συναντήσεις των στελεχών του ACVB και της ΕΞΑΑ-Α με επαγγελματίες και παράγοντες της συγκεκριμένης αγοράς, υπάρχει ικανοποιητικό ενδιαφέρον για την Αθήνα για τη διοργάνωση συνεδρίων και εταιρικών εκδηλώσεων για την επόμενη τριετία, τουλάχιστον. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς συνεδρίων και συναντήσεων, εάν δεν διευθετηθούν τα εκκρεμή ζητήματα που φέρνουν τη χώρα στο επίκεντρο της επικαιρότητας όπως τη μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και ιδίως το προσφυγικό ζήτημα, το ενδιαφέρον αυτό ενδεχομένως να τρωθεί.
Το stand της Αθήνας, που βρισκόταν σε κεντρικό σημείο του Ελληνικού περιπτέρου  και που μαζί με το παρακείμενο stand της Περιφέρειας Αττικής, σχημάτιζαν μία ενότητα για τον προορισμό Αττική-Αθήνα, επισκέφθηκε η αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Ε. Κουντουρά, η οποία ενημερώθηκε για τις δράσεις του ACVB και της ΕΞΑΑ-Α για την προβολή της Αθήνας και την προώθηση του τουριστικού της προιόντος, συνοδευόμενη από τον  Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Δ. Τρυφωνόπουλο.

Travel Trade Athens 2016

Στο πλαίσιο της έκθεσης, τα στελέχη του ACVB και της EΞΑΑ-Α πέραν των συναντήσεων που είχαν στο περίπτερο της Αθήνας, συμμετείχαν και στο Speed Networking workshop που διοργάνωσε φέτος η ITB, αξιοποιώντας την ευκαιρία να παρουσιάσουν τον προορισμό σε επιλεγμένους buyers από την Ευρώπη. 
Παράλληλα, όλοι οι ξένοι επαγγελματίες που έδειξαν ενδιαφέρον για την Αθήνα ενημερώθηκαν για την 4η  διοργάνωση του Travel Trade Athens που διοργανώνεται από την ΕΑΤΑ σε συνεργασία με τον European Tour Operators Association (ETOA), τον Oκτώβριο στην Αθήνα, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων ποιοτικών ξένων επαγγελματιών ως hosted buyers, καθώς και την ολοκληρωμένη παρουσίαση του προορισμού.

Η Έκθεση documenta

Ειδικά σε ό,τι αφορά στη Γερμανική αγορά, η Αθήνα είχε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, εξαιρετικές «συστάσεις» καθώς, ως γνωστόν, η 14η διοργάνωση της παγκοσμίου φήμης έκθεσης documenta, για πρώτη φορά στην 60ετή ιστορία της, θα διοργανωθεί και σε δεύτερη πόλη εκτός της έδρας της, του Κάσελ της Γερμανίας, με τίτλο «Μαθαίνοντας από την Αθήνα».
Σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ITB, η documenta ανακοίνωσε τους επίσημους συνεργάτες που θα υποστηρίξουν την documenta 14 στην Αθήνα και στο Κάσελ: την αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, τον δήμο Αθηναίων, την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων, το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών του δήμου Αθηναίων και το Αεροδρόμιο του Κάσελ. Η Aegean Airlines ανακοίνωσε την πραγματοποίηση δύο απευθείας πτήσεων εβδομαδιαίως που θα συνδέουν την Αθήνα και το Κάσελ, από τον Απρίλιο έως και τον Ιούλιο του 2017.
Εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, η Πρόεδρος της ΕΑΤΑ κα Μαρία Λογοθέτη, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «η έκθεση documenta 14 – ‟Μαθαίνοντας από την Αθήνα” τοποθετεί την πόλη στον διεθνή καλλιτεχνικό χάρτη. Οι ξένοι καλλιτέχνες που θα επισκεφτούν την Ελλάδα θα συνομιλήσουν με τους εκπροσώπους της εγχώριας καλλιτεχνικής σκηνής και αυτή η συναρπαστική αλληλεπίδραση μεταξύ ξένων και ντόπιων καλλιτεχνών και πολιτιστικών φορέων θα έχει αποτέλεσμα την παρουσίαση έργων σύγχρονης τέχνης σ’ ένα διεθνές κοινωνικό πλαίσιο. Η documenta 14, ήδη, αναπτύσσει έναν πολύ ζωντανό και γόνιμο διάλογο με τους δημιουργικούς πολίτες και την τοπική καλλιτεχνική σκηνή».
Η κα Λογοθέτη, αναφέρθηκε εκτενώς στα μοναδικά χαρακτηριστικά της Αθήνας ως ιδανικού προορισμού ταξιδιών, αναψυχής ή επαγγελματικών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και παρουσίασε τις εξαιρετικές δημόσιες, τουριστικές και ξενοδοχειακές υποδομές της πόλης, απόλυτα επαρκείς για τη φιλοξενία μίας τόσο πολύπτυχης και απαιτητικής διοργάνωσης.  Η Πρόεδρος της ΕΑΤΑ επισήμανε ότι ο Δήμος Αθηναίων μέσω των φορέων του έχουν προσφέρει στους δημιουργούς της documenta αμέριστη υποστήριξη και βοήθεια, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη υποδομή για τη διοργάνωση της έκθεσης στην Αθήνα, ενώ τόσο η ΕΑΤΑ όσο και το ACVB, βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τους τουριστικούς φορείς της πόλης με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη παρουσίαση του τουριστικού προιόντος και των υπηρεσιών του προορισμού για όσους θελήσουν να επισκεφθούν την Αθήνα με αφορμή την documenta 14.

Photo gallery