ne_950993-1.jpg
Απολογισμός Δράσεων ΕΞΑ-ΑΑ 2012 – 2013 – 43η ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
E-MAGAZINO

Απολογισμός Δράσεων ΕΞΑ-ΑΑ 2012 – 2013

43η ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20-12-2013 η 43η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού όπου μεταξύ άλλων το ΔΣ παρουσίασε τον απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης για το 2012 – 2013. Η Ένωση (και) αυτή τη χρονιά, ανέλαβε καινούργιους ρόλους, πέραν των γνωστών για ένα συνδικαλιστικό όργανο. Δραστηριοποιηθήκαμε ακόμη περισσότερο όχι μόνο υψώνοντας τη φωνή μας προς την Πολιτεία και τους φορείς της, αλλά αναλάβαμε οι ίδιοι δράση, αντικαθιστώντας στις περισσότερες περιπτώσεις τους πολιτειακούς φορείς – και μάλιστα χωρίς πόρους. Έως και τον Δεκέμβριο του 2013 λοιπόν, εστιάσαμε κυρίως στην προβολή και τη προώθηση του προορισμού και των ξενοδοχείων-μελών στις διεθνείς αγορές, στον αντίποδα της συνεχούς δυσφήμισης της πόλης και της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης που έχει εγκλωβίσει την Αθήνα από το 2008 σε πορεία καθόδου – με στόχο να ανακάμψει η ζήτηση.

Το αίτημα της (ουσιαστικής) υποστήριξης του προορισμού και της αθηναϊκής ξενοδοχίας από την συντεταγμένη πολιτεία, την Κυβέρνηση & τα αρμόδια υπουργεία και τον Δήμο Αθηναίων καθώς και οι συνεχείς διαμαρτυρίες της ΕΞΑΑΑ για την επικρατούσα κατάσταση, μεταφέρθηκαν στην Κοινή Γνώμη τόσο μέσω των Συνεντεύξεων Τύπου όσο και μέσω των Δελτίων Τύπου και Ανακοινώσεων που εκδίδονταν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2012 και το 2013.

Θέλοντας ωστόσο να συμβάλλουμε σε μια θετικότερη προοπτική για τα ξενοδοχεία και τον προορισμό,
α)πραγματοποιήσαμε εξειδικευμένες έρευνες για την σύνταξη τεκμηριωμένων προτάσεων και υπομνημάτων προς τους αρμόδιους φορείς,
β) δημιουργήσαμε και συντονίσαμε ένα μοναδικό και πρωτοπόρο στο είδος του ευρύ δίκτυο συνεργειών με φορείς, επιχειρήσεις και επαγγελματίες από συγγενείς κλάδους σε όλη την Αττική,
γ) διοργανώσαμε σειρά από fam trips και press trips από 14 χώρες,
δ) προσεγγίσαμε, πρώτοι όλων τους ξένους ανταποκριτές ΜΜΕ και τους ενημερώσαμε για τις δυνατότητες του προορισμού,
ε) στηρίξαμε έμπρακτα και προβάλλαμε κάθε σημαντική δράση στην πόλη, στ) εισχωρήσαμε δυναμικά στον κόσμο του διαδικτύου και πολλά άλλα. Αξίζει να σημειώσουμε πως η αλλαγή της επωνυμίας της Ένωσης και του καταστατικού μας,  κατ’ αρχήν αποδεικνύει το «ειδικό βάρος» που δίδει η Ένωση στην αθηναϊκή «ριβιέρα» και στα νησιά μας και τα αποτελέσματα των δράσεων μας προς αυτή την κατεύθυνση ήταν άκρως θετικά.
Η βελτίωση της εικόνας της Αθήνας στο εξωτερικό (στόχος για τον οποίο έμπρακτα και με τρόπο μετρήσιμο αγωνίζεται η Ένωση), πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα όλων, επισημαίνει γενικότερα και σταθερά η ΕΞΑΑΑ, προκειμένου να μη διακινδυνεύσουμε μεσομακροπρόθεσμα τη συνολική απαξίωση του Ελληνικού Τουρισμού. Έτσι, σε ότι αφορά στην επικοινωνιακή μας πολιτική, η ΕΞΑΑΑ επέλεξε να κοινοποιεί πλέον δυναμικά κυρίως τις θετικές και καινοτόμες δράσεις υπέρ του προορισμού.

FAM TRIPS & PRESS TRIPS ΕΞΑΑΑ 2012 – 2013

Η Ένωση διαπιστώνοντας α) το δυσμενές για την Αθήνα κλίμα στην παγκόσμια Διεθνή Γνώμη, β) την αδυναμία σωστής διαφήμισης του προορισμού από τους αρμόδιους φορείς – στον αντίποδα της όποιας δυσφήμισης, γ) το παρωχημένο τρόπο προβολής και τις επίσης παρωχημένες «τουριστικές προτάσεις» για τον προορισμό, δ) την απουσία της Αθήνας – Αττικής από τα βασικότερα τουριστικά έντυπα και διαδικτυακά τουριστικά περιοδικά και websites, αποφάσισε και δημιούργησε «συνέργειες φιλοξενίας και προβολής της Αθήνας- Αττικής» προωθώντας συγκεκριμένες «θεματικές» προτάσεις, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου με στόχο την επαναπροσέλκυση του θετικού ενδιαφέροντος ξένων επαγγελματιών του Τουρισμού αλλά και ξένων δημοσιογράφων για την Αθήνα.
Οι προσκεκλημένοι μας φιλοξενούνται στην πόλη με στόχο να την προωθήσουν ως έναν αυτοτελή τουριστικό προορισμό και ως ιδανικό προορισμό για συνέδρια, city break, κρουαζιέρα, αλλά και διακοπών (!) ενάντια σε μια λογική που παραδοσιακά θέλει την Αθήνα να λειτουργεί ως «προσωρινή» στάση / «stop over» προς τα νησιά και άλλους προορισμούς στη υπόλοιπη Ελλάδα:

Εντός του 2012 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 5 fam trips – και 15 από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο του 2013. Προσκλήθηκαν συνολικά 239 Τ.Ο. και ξένοι δημοσιογράφοι από 12 διαφορετικές χώρες. 
(Σημ. ο αριθμός ανέρχεται σε 250 από 14 χώρες αν συμπεριληφθούν και κάποιες αντιπροσωπείες μεμονωμένων και διερχομένων προσκεκλημένων άλλων συνεργατών που φιλοξενήσαμε / ξεναγήσαμε)

•    Γαλλία σε συνεργασία με την Air France (2 fam trips 25-27/5/2012,11 Τ.Ο. και 15-17/6/2012, 10 Τ.Ο.).
•    Ολλανδία -Γερμανία – Αυστρία με την Περ. Ν. Aιγαίου (2 fam & press trips 11 /9 και 18/9/2012,13 Δ)
•     Ισπανία (fam) σε συνεργασία με την Aegean (23-26/11/2012, 11 Τ.Ο.)
•    Αγγλία (fam) σε συνεργασία με την Aegean  (7-9/12/2012, 12 Τ.Ο.)
•    Γεωργία (fam) σε συνεργασία με την Aegean  (17-21/1/2013, 12 Τ.Ο.)
•    Γαλλία (fam) σε συνεργασία με την Aegean  (25-27/1/2013, 9 Τ.Ο.)
•    Τουρκία (fam) σε συνεργασία με την Silver Holidays (8-2-2013 38 T.O.)
•    Γερμανία (fam) σε συνεργασία με την Aegean (15-17/2/2013 9 T.O.)
•    Αυστρία (fam) σε συνεργασία με την Aegean  (22-24/2/2013 10 Τ.Ο.)
•    Ρωσία (fam) σε συνεργασία με την Aegean (1-4/3/2013, 11 Τ.Ο.)
•    Βέλγιο (fam) σε συνεργασία με την Aegean (8-10/3/2013, 10 Τ.Ο.)
•    Ισραήλ (fam) σε συνεργασία με την Aegean (11-13/3/2013, 14 Τ.Ο.)
•    Ισραήλ (fam) σε συνεργασία με την Aegean (9-11/4/2013, 11 Τ.Ο.)
•    Γαλλία (fam) σε συνεργασία με την Aegean (12-14/4/2013, 10 Τ.Ο.)
•    Αγγλία  (fam) σε συνεργασία με την Aegean (18-20/4/2013, 10 Τ.Ο.)
•    Ελβετία (fam) σε συνεργασία με την Aegean (24-26/4/2013, 12 Τ.Ο.)
•    Αυστρία (press trip) σε συνεργασία με ΕΟΤ Αυστρίας και Αustrian Airlines (19-23/5/2013, 1Δ)
•    Αμερική (press trip) σε συνεργασία με την Ένωση  Ξεν. Χαλκιδικής (2-9/5/2013 1Δ)
•    Γερμανία (press trip) σε συνεργασία με την Marketing Greece (22-25 /10 /2013,1Δ.)
•    Ουγγαρία (press trip) σε συνεργασία με τον ΕΟΤ Αυστρίας (15-18/11/2013, 6 Δ)
•    Γερμανία (press trip) σε συνεργασία με την Marketing Greece (22-25 /11/2013,1Δ.)
ΣΗΜ. Σε group Μαϊου 2012 και Απριλίου 2013 προσφέρθηκαν κρουαζιέρες στον Αργοσαρωνικό. Τον Απρίλιο 2013, είχαμε  νέα δεδομένα στο πρόγραμμα: * Στάση (και) στον Πόρο και συνεργασία με ξενοδοχείο-μέλος μας. * Κατά τη διάρκεια δύο fam trips (Ισραηλινοί Τ.Ο 9-11/4 και Γάλλοι Τ.Ο. 12-14/4) ακολούθησε επίσης σε εθελοντική βάση σκηνοθέτης και συνεργείο, προκειμένου να συγκεντρώσουμε – διαμορφώσουμε «ζωντανό» οπτικό υλικό…

«Συνέργειες φιλοξενίας και προβολής της Αθήνας-Αττικής»

Η πιο μεγάλη επιτυχία με αφορμή τα fam trips και press trips που διοργανώσαμε είναι ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη προσπάθεια (σε εθελοντική βάση) δημιουργήσαμε ένα σημαντικό δίκτυο συνεργατών που απέδειξε σε όλους -και κυρίως στους αρμόδιους φορείς του Τουρισμού- αφενός την αξία που έχουν οι συνέργειες και αφετέρου το εύρος των θετικών αποτελεσμάτων που μπορούν να αποδώσουν οι προσπάθειες με όραμα,  αποδεικνύοντας ότι πολλά μπορούν να γίνουν ακόμη και χωρίς budget. Το πιο ριζοσπαστικό και ενδιαφέρον ωστόσο είναι το γεγονός ότι οι συνέργιες γρήγορα διευρύνθηκαν και συνεχώς διευρύνονται, παίρνοντας πλέον τον χαρακτήρα της «εθελοντικής προσφοράς για την Αθήνα». 

Πλέον, έχουμε την συμμετοχή και συνεργασία όχι μόνο των ξενοδοχείων- μελών μας αλλά και του Υπ. Πολιτισμού σε συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία και πολλών επαγγελματιών ή επιχειρηματιών όλων των κλάδων, οι οποίοι ανταποκρίνονται αναλόγως των αναγκών του κάθε ταξιδιού, αποδεικνύοντας τη δυναμική και το όφελος που κρύβουν τέτοιες πρωτοβουλίες.

«Δεξί χέρι» μας σε αυτή την προσπάθεια η Aegean, η οποία εκτός του ότι πρόσφερε όλα τα αεροπορικά εισιτήρια, ενεργοποίησε το δίκτυο των συνεργατών της σε χώρες που πετά η εταιρεία και μοιράστηκε μαζί μας καθημερινά όλη την αγωνία της πρόσκλησης και οργάνωσης της καλής φιλοξενίας των προσκεκλημένων. Αξίζει επίσης να αναφερθούμε με ξεχωριστό τρόπο και στο Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών καθώς 19 επίλεκτοι και εξειδικευμένοι ξεναγοί προσέφεραν αφιλοκερδώς ξεναγήσεις υψηλότατου επιπέδου σε όλες τις γλώσσες και συνόδευσαν τα γκρουπ με ιδιαίτερη φροντίδα. Η κίνηση της οδού Πανδρόσου «Pandrossou Street market» συμμετείχε επίσης ενεργά σε όλα μας τα ταξίδια και όχι μόνο ενημέρωσε για τις δυνατότητες της αγοράς στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο, (όπως αρχικά είχαμε ζητήσει), αλλά προσέφερε δωράκια στους προσκεκλημένους, οργάνωσε μικρές γιορτές / έκπληξη στο δρόμο και σε καταστήματα με παραδοσιακό μεζέ και ουζάκι, ενημέρωσε για παραδοσιακά επαγγέλματα (αργυροχρυσοχοϊα, κεραμοποιία, κατασκευή παραδοσιακών μουσικών οργάνων, σανδαλοποιία κ.ά.) και πρόσθεσε βιωματικές εμπειρίες στους επισκέπτες που πείσθηκαν για την ασφάλεια του προορισμού και εισέπραξαν την ελληνική φιλοξενία και φιλία. Σημαντικότατη ήταν και η συμβολή όλων των λοιπών εμπλεκομένων.

Η άριστη φιλοξενία, ξενάγηση και ενημέρωση των Τ.Ο. θεωρούμε ότι απέδωσε πολλά περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη μορφή άμεσης ή έμμεσης διαφήμισης των ξενοδοχείων της Αθήνας. Στην παρούσα φάση δε, εκτιμούμε πως αποτελεί τη μόνη ουσιαστική ελπίδα για άμεση αύξηση των κρατήσεων στην Αθήνα και την προσέλκυση νέων πελατών – γενικότερα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε στιγμιότυπα από τις δράσεις μας στο link: http://www.youtube.com/watch?v=Y7yqi-clzEQ

Τόσο για το χορηγικό και πολιτιστικό έργο της Ένωσης, όσο και γα τις έρευνες και τις λοιπές δράσεις της ΕΞΑΑΑ θα επανέλθουμε σε επόμενες ενημερώσεις – λόγω χώρου. Επειδή όμως οι Γιορτές απαιτούν την ευαισθησία όλων μας, θα κάνουμε μια μικρή αναφορά στο κοινωνικό μας έργο, στο οποίο θα επιμείνουμε και το 2014.
Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τα ξενοδοχεία μέλη μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της ΕΞΑΑΑ για την ευαισθησία τους και την τόσο σημαντική κοινωνική προσφορά τους.

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ και «ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» ΕΞΑΑΑ

Η ΕΞΑΑΑ εκ μέρους όλων των ξενοδοχείων μελών που εκπροσωπεί θεώρησε  απολύτως αναγκαίο, ιδιαίτερα αυτή την εποχή, να δείξει ευαισθησία απέναντι στα πολλά κοινωνικά προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση.  Θελήσαμε να ανταποκριθούμε στο ύψος της κοινωνικής μας ευθύνης και στο μείζον θέμα των αστέγων, απόρων, άνεργων και αδύναμων -των οποίων ο αριθμός έχει αυξηθεί δραματικά στην Αθήνα.  Παρά λοιπόν το γεγονός ότι τα ίδια τα ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα βιωσιμότητας, με τη στάση μας αποδείξαμε ότι η προσφορά μας προς το κοινωνικό σύνολο είναι συνεχής και ουσιαστική: Αφενός λόγω της επιχειρηματικής μας δράσης δημιουργούνται ή διατηρούνται θέσεις απασχόλησης (η αθηναϊκή ξενοδοχεία πρόσφερε δυνατότητα εργασίας σε μια εποχή που οι δείκτες ανεργίας έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο) κι αφετέρου, η καθημερινή προσφορά μας για την ανακούφιση των κοινωνικά αδύναμων δεν έπαψε να μας απασχολεί, παρά τα μεγάλα προβλήματα που και εμείς οι ίδιοι αντιμετωπίζουμε – από το 2008.

«ΚΙ ΕΜΕΙΣ…ΜΠΟΡΟΥΜΕ»

Από τον Ιανουάριο του 2012 λοιπόν, μέσω του προγράμματος της Ένωσης «Κι Εμείς…ΜΠΟΡΟΥΜΕ» και με την εξαιρετική συνεργασία ορισμένων ξενοδοχείων – μελών της Ένωσης, έχουμε προσφέρει σε εθελοντική βάση περισσότερες από 37.000 (!) μερίδες φρεσκομαγειρεμένου φαγητού, σε ιδρύματα και σε οικογένειες που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Και όχι μόνο: Έχουν πραγματοποιηθεί γιορτές στις μονάδες μας για τα παιδιά, έχουν δοθεί ικανές ποσότητες τροφίμων σε ποσότητες, εξοπλισμού και ιματισμού σε Ιδρύματα, στα πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου, στο Ψυχιατρείο Φυλακών Κορυδαλλού (για δεύτερη χρονιά) και κατά περίπτωση πολλά άλλα…:
•    Πιο συγκεκριμένα, με το πρόγραμμα, ενεργοποιήθηκε ένα πρωτοπόρο δίκτυο εθελοντισμού μεταξύ των ξενοδοχείων – μελών της ΕΞΑΑΑ, του «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» και των αποδεκτών / ιδρυμάτων. Προσφέρθηκε φαγητό σε μερίδες (μία ή δύο φορές την εβδομάδα κατ’ επιλογή) σε συσσίτια της Εκκλησίας και των Δήμων, σε ιδρύματα ή ομάδες απόρων στην ευρύτερη περιοχή που δραστηριοποιείται η κάθε ξενοδοχειακή μονάδα που συμμετείχε στο πρόγραμμα αλλά και ικανές ποσότητες σε είδη πρώτης ανάγκης -π.χ. τρόφιμα. Κατά περίπτωση, ξενοδοχεία μέλη της ΕΞΑΑΑ πρόσφεραν και εξοπλισμό- ιματισμό.
•    Από τον Ιανουάριο του 2012 έως σήμερα καταγράψαμε τη συμμετοχή αρχικά 25 ξενοδοχείων – μελών της Αθήνας στο πρόγραμμα. Στην πορεία, από τα ξενοδοχεία που συμμετείχαν τα 13 συνέχισαν στο πρόγραμμα προσφοράς φαγητού μέχρι και σήμερα. Η προσφορά τους κυμάνθηκε όλο το διάστημα από 600 έως και 1250 (!) μερίδες φρεσκομαγειρεμένου φαγητού την εβδομάδα, οι οποίες προσφέρονται σε συγκεκριμένα ιδρύματα και συσσίτια. Εντυπωσιακή ήταν η ικανοποίηση και ο ενθουσιασμός που εκδηλώθηκε από πλευράς των αποδεκτών  σε σχέση με την καλή ποιότητα και τη νοστιμιά του ξενοδοχειακού φαγητού.
•    Τα δε Χριστούγεννα του 2012 ξενοδοχεία – μέλη μας πρόσφεραν γιορτινά «πακέτα» με γλυκά, χυμούς, εδέσματα στον Ξενώνα «Ανακούφιση», φιλοξένησαν τα παιδιά από το «Χριστοδούλειο Ορφανοτροφείο», τα οποία μαγείρεψαν και έφτιαξαν χριστουγεννιάτικα γλυκά και μπισκότα μαζί με το προσωπικό της κουζίνας του ξενοδοχείου που τα υποδέχτηκε, αλλά και ετοίμασαν γεύμα ανήμερα των Χριστουγέννων για τα παιδιά από το ίδρυμα Φιλοθέη / Αθηναία και τους προσέφεραν δώρα.
•    Οι όποιες αναφορές της φιλανθρωπικής προσφοράς μας στα ΜΜΕ είχε επιλεγεί εξ’ αρχής να γίνουν έμμεσα και διακριτικά μέσω των σχετικών ανακοινώσεων / δράσεων προβολής / Δ.Τ. από πλευράς  του «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» και να μην «διαφημίσει» η ΕΞΑΑΑ και τα συμμετέχοντα ξενοδοχεία αυτό το (φιλανθρωπικού χαρακτήρα) έργο. Ο Πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ κος Αλ. Βασιλικός επεσήμανε την ανάγκη να υπάρχει παράλληλα σχετική ευελιξία στη προσφορά από πλευράς των ξενοδοχείων, δηλαδή να μπορεί το κάθε ξενοδοχείο να επικοινωνεί με ΕΞΑΑΑ & «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» και να ενημερώνει για τη δυνατότητα έκτακτων παροχών (πχ. με αφορμή μια διοργάνωση συνεδρίου ή άλλης εκδήλωσης στο ξενοδοχείο, την αγορά προμηθειών για τη μονάδα κ.λπ.), πρόταση η οποία επίσης υιοθετήθηκε. Στην  εθελοντική  προσφορά των ξενοδοχείων -μελών της ΕΞΑΑΑ προστέθηκαν επίσης:
•    Έκτακτες προσφορές κατά την περίοδο των εορτών, κληρώσεις, δώρα,
•    Η συνεργασία της ΕΞΑΑΑ με τους «Γιατρούς του Κόσμου» είτε στηρίζοντας με ιματισμό (σεντόνια, κουβέρτες, πετσέτες κ.ά.) τα πολυϊατρεία της Οργάνωσης σε Αθήνα και Πέραμα είτε τοποθετώντας σε κατάλληλο χώρο του ξενοδοχείου τον γνωστό «κουμπαρά αξιοπρέπειας».
•    Φυσικά συνεχίζεται η συνεργασία της ΕΞΑΑΑ με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και  το «Συνήγορο του Παιδιού», ενώ επίσης μπαίνουν οι βάσεις για μια νέα συνεργασία μας με το «Φάρο Τυφλών» και το «Μουσείο Αφής».

Μερικές επίσης από τις πολιτιστικού χαρακτήρα δράσεις που υποστηρίξαμε  συνδύασαν και την εταιρική κοινωνική ευθύνη.  Ενδεικτικά  αναφέρουμε:
•    Την «ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΑΓΑΠΗΣ» (Με την Αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας), την συνεργασία με τον «ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» και το  «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», ΦΙΛΟΞΕΝΙΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ (π.χ. Ελληνο-ουκρανικό Επιμελητήριο), ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΑΝΑΜΕΣΑ» κ.ά.

Photo gallery