ne_86364.jpg
6 χρόνια Δράσεις για την Αθήνα – Παρουσίαση 11ης Έρευνας GBR Consulting – Στοιχεία Α’ 6μήνου 2016
E-MAGAZINO
ΕΚΔΗΛΩΣΗ “6 ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ” – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 11ης ΕΡΕΥΝΑΣ GBR Consulting – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ Α’ 6μηνου 2016 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΞΑΑΑ 

  •  Έργο αξίας 1.208.919 ευρώ από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών -Αττικής και Αργοσαρωνικού – με τη συνεργασία του «Δικτύου Συνεργειών» που δημιούργησε η ΕΞΑΑΑ την περίοδο 2010- 2016.
  •  Μονόδρομος οι συνέργειες μεταξύ Ιδιωτικών επιχειρήσεων αλλά και μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού φορέα επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.
Την προσοχή όλων εφιστούν τα στοιχεία κίνησης Α΄ εξαμήνου 2016, καθώς πτωτική εμφανίζεται όλους της μήνες η πορεία της τουριστικής κίνησης στα ξενοδοχεία της Αθήνας – Αττικής, σε ποσοστά που κυμαίνονται από -1,8% (σύνολο εξαμήνου) έως και  -6,5% (Μάιος 2016).
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, δήλωσε χαρακτηριστικά πως οι πρώτες αρνητικές ενδείξεις που καταγράφονται μετά από μια θεαματική θετική πορεία την περίοδο 2013-2015, μας προειδοποιούν για στροφή του μέχρι σήμερα θετικού κλίματος για τον τουρισμό της Αθήνας και μας καλούν σε μέτρα και συλλογικές δράσεις που πρέπει εγκαίρως να δρομολογηθούν για την περιφρούρηση του τουριστικού προϊόντος της Αθήνας.
Τα ως άνω στοιχεία δόθηκαν από την ΕΞΑΑΑ στο πλαίσιο της εκδήλωσης με τίτλο «6 χρόνια δράσεις για την Αθήνα» που διοργάνωσε στο Μουσείο Ακρόπολης την Τρίτη 12 Ιουλίου και ήταν αφιερωμένη στο έργο που υλοποιήθηκε από την Ένωση για την προβολή και ανάδειξη του προορισμού Αθήνα στις ξένες αγορές την περίοδο 2010-2016. Το έργο αυτό, συνολικής αξίας 1.208.919 ευρώ και μηδενικού προϋπολογισμού, περιλαμβάνει δράσεις προβολής, φιλοξενία ξένων tour operators και δημοσιογράφων στην Αθήνα, χορηγικό πολιτιστικό και κοινωφελές έργο, όπως και την δημιουργία πλατφόρμας / «Δικτύου Συνεργειών» για την Αθήνα, που αριθμεί πλέον περισσότερους των 100 ιδιωτικών, αλλά και δημόσιων τοπικών, κλαδικών, επιχειρηματικών και επαγγελματικών φορέων, Ιδρυμάτων, Οργανισμών, Μουσείων, καταστημάτων κ.ά.
Τα μέλη του Δικτύου Συνεργειών, συνεργάστηκαν υπό τον συντονισμό της ΕΞΑΑΑ για την πρόσκληση, φιλοξενία και ενημέρωση 1.872 συνολικά τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων από 24 χώρες, αλλά και 650 ξένων καλλιτεχνών μέσα από φεστιβάλ, δράσεις πολιτισμού στην πόλη, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές κ.λπ.
Στις δράσεις αυτές που δρομολογήθηκαν από το 2010 έως σήμερα, τα ξενοδοχεία της Αθήνας προσέφεραν δωρεάν τουλάχιστον 5.828 καταγεγραμμένες διανυκτερεύσεις για την ενίσχυση της καλής φήμης της Αθήνας και τα μέλη του Δικτύου συνέβαλαν καλύπτοντας ανάλογα με την εξειδίκευσή τους, είτε τις θεματικές ξεναγήσεις και περιηγήσεις στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο, σε Μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και λοιπούς χώρους ενδιαφέροντος, είτε κρουαζιέρες στα νησιά του Αργοσαρωνικού, κ.λπ. ενώ επίσης εστιατόρια και καταστήματα συνέβαλλαν στην φιλοξενία και την προσφορά δώρων. Ο πρόεδρος κ. Βασιλικός ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Aegean που αποτέλεσε το πρώτο μέλος του Δικτύου, που πίστεψε στην ιδέα και προσέφερε δωρεάν τον αεροπορικό ναύλο.
Στις ως άνω δράσεις θα ήταν σκόπιμο να προστεθούν επίσης μέσα από συνεργασίες μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα τόσο η δημιουργία του Αστυνομικού τμήματος Επισκεπτών που δημιουργήθηκε με την συνεργασία ΕΞΑΑΑ- Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος-Υπ. Προστασίας του Πολίτη και Τουριστικής Αστυνομίας, όσο και η κοινωνική συνεισφορά των ξενοδοχείων μελών της Ένωσης, για την κάλυψη άμεσων αναγκών σε φαγητό και εξοπλισμό και όχι μόνο, που δημιούργησε η οικονομική κρίση, το προσφυγικό, κ.ά.
Ο κ. Βασιλικός στην ομιλία του, χαρακτήρισε την ανάγκη συνεργασίας και τη χάραξη κοινής στρατηγικής δράσεων ως «μονόδρομο» για την ενδυνάμωση του προορισμού και την περιφρούρησή του σε εποχές που είναι ισχυρές οι προκλήσεις σε διεθνές αλλά και τοπικό επίπεδο. Και εξήγησε πως «οι ίδιοι οι επισκέπτες της πόλης μας καθοδηγούν μέσα από τις εντυπώσεις τους, τόσο για όσα θα πρέπει να προσέξουμε και να βελτιώσουμε, όσο και για εκείνα που θα πρέπει να διαφυλάξουμε ή να αναδείξουμε».
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 11 ης Έρευνας ΕΞΑΑΑ & GBR Consulting «περί ικανοποίησης επισκεπτών και απόδοσης ξενοδοχείων» οι επισκέπτες σε ποσοστό 95% μένουν ικανοποιημένοι και θα σύστηναν ανεπιφύλακτα την Αθήνα. Ακόμη και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης η Αθήνα αποτελεί έναν διαχρονικό και σύγχρονο ταυτόχρονα διεθνή προορισμό που απευθύνεται επιτυχώς σε πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες της διεθνούς αγοράς, (όπως leisure, corporate, συνέδρια, κρουαζιέρες, θαλάσσιο Τουρισμό κ.λπ.).
Τέλος, ο κ. Βασιλικός επεσήμανε ιδιαίτερα όσα μπορούν να δρομολογηθούν χωρίς κόστος αλλά μέσα από θετικές καταλυτικές αποφάσεις – όπως για παράδειγμα η επιμήκυνση της σύμβασης του αεροδρομίου με τρόπο που θα υποστηρίξει ξεκάθαρα την Αθήνα, ή η αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης. «Κατά την άποψή μας, δήλωσε χαρακτηριστικά αποτελούν την μόνη ασφαλή οδό προς ένα καλύτερο μέλλον για επιχειρήσεις και πολίτες, σε μια εποχή γενικότερης αστάθειας» .

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ GBR Consulting 

Σύμφωνα με την μελέτη «Έρευνα Ικανοποίησης Πελατών Ξενοδοχείων» και την απόδοση της ξενοδοχειακής βιομηχανίας Αττικής, που διενήργησε η GBR Consulting για λογαριασμό της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών- Αττικής & Αργοσαρωνικού φαίνεται ότι η ζήτηση για την Αθήνα έχει σημειώσει σημαντική αύξηση και οι τουρίστες παραμένουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την εμπειρία τους.
Ωστόσο, σε σύγκριση με άλλες ανταγωνιστικές πόλεις της Μεσογείου η επισκεψιμότητα της Αθήνας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και η απόδοση των ξενοδοχείων θα μπορούσε να βελτιωθεί ιδιαίτερα όσον αφορά τις τιμές.
Πιο συγκεκριμένα παρατηρείται:
  •  Σταθερά υψηλή ικανοποίηση των επισκεπτών της Αθήνας με βαθμολογία 8,0 από 7,8 την περυσινή χρονιά
  •  Το 95% των τουριστών θα σύστηνε την Αθήνα
  •  Χαμηλότερη ικανοποίηση από την δημόσια καθαριότητα με βαθμολογία 6,1
  •  Υψηλό ποσοστό επαναλαμβανόμενου τουρισμού
  •  Το 62% των διεθνών επισκεπτών είχε καλύτερη ή πολύ καλύτερη εμπειρία από ότι προσδοκούσε
  •  Το 14% των επισκεπτών συνδυάζει την αναψυχή με την δουλειά (“bleisure”) και συχνά συνοδεύεται από τον / την σύντροφό της / του.
Η έρευνα έδειξε ότι το τμήμα της αγοράς «baby boomers» (μεταπολεμική γενιά) παραμένει σημαντικό για την Αθήνα. Οι «baby boomers» είναι ιδιαίτερα δραστήριοι, επισκέπτονται τα περισσότερα αξιοθέατα, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες αποτελούν την ομάδα, που γνωρίζει τα νησιά του Αργοσαρωνικού τα οποία και επισκέπτονται. Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα έχει την οικονομική δυνατότητα να ταξιδεύει συχνά, είναι πρόθυμη να πληρώσει για την ποιότητα, έχει ταξιδέψει πολύ, αλλά αναζητά νέες εμπειρίες, έχει χρόνο για ταξίδια, είναι υγιής και θέλει να διασκεδάσει. Τέλος, δαπανούν 2,4 φορές περισσότερο από τους «millenials», οι οποίοι επισκέπτονται λιγότερα αξιοθέατα από τους «baby boomers» και επικεντρώνονται στη διασκέδαση.
Επιπλέον, από πλευράς γεωγραφικής ανάλυσης φαίνεται ότι οι απευθείας αφίξεις από τις ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Αθήνας με βάση τα στοιχεία του αεροδρομίου σημείωσαν αύξηση κατά 38% το 2015, κατατάσσοντας τις ΗΠΑ ανάμεσα στις 15 κορυφαίες διεθνείς αγορές για την Αθήνα.
Οι βόρειοι αμερικανοί είναι οι πιο ικανοποιημένοι από την εμπειρία τους στην Αθήνα και έχουν δώσει την υψηλότερη βαθμολογία στη σχέση ποιότητας / τιμής για τα ξενοδοχεία σε σύγκριση με επισκέπτες από άλλες ηπείρους.
Οι Αμερικανοί επισκέπτες είναι μέσοι καταναλωτές στην Αθήνα, ενώ οι τουρίστες από την Μέση Ανατολή και την Αυστραλία δαπανούν περισσότερο, κυρίως σε ψώνια. Οι Αμερικανοί δαπανούν λιγότερα σε ψώνια επειδή αξιολογούν τη σχέση ποιότητας /τιμής χαμηλότερα σε σχέση με άλλες εθνικότητες.
Οι ευρωπαίοι ταξιδιώτες δαπανούν συνολικά τα λιγότερα χρήματα και μαζί με τους Ασιάτες δίνουν την χαμηλότερη βαθμολόγια για την συνολική τους εμπειρία στην Αθήνα.
Παρά την σημαντική αύξηση των διεθνών αφίξεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας κατά 23% παρατηρείται ότι τα επίπεδα αύξησης της πληρότητας των ξενοδοχείων ήταν χαμηλά, 3,6%, φτάνοντας στο 74,9% το 2015 (ο αριθμός των διαθέσιμων δωματίων παρέμεινε σταθερός το 2015 σε σχέση με το 2014), οι τιμές των ξενοδοχείων παρέμειναν χαμηλές σχεδόν 14% λιγότερο από τα επίπεδα του 2008, παρά την αύξηση των τιμών της τάξης του 4,7% το 2015.
Η Αθήνα είχε Μέση Τιμή Δωματίου (ARR) 90€ το 2015 και βρισκόταν στα ίδια επίπεδα με τις μεσογειακές πόλεις της Μαδρίτης και της Λισαβόνας που είχαν 94€ και 92€ αντίστοιχα.
Η πληρότητα το διάστημα Μαΐου – Σεπτεμβρίου στα αθηναϊκά ξενοδοχεία έφτασαν στο 89% – συμπεριλαμβανομένου του Αυγούστου που το συγκεκριμένο διάστημα αποτέλεσε τον μήνα με την χαμηλότερη πληρότητα – ενώ την περίοδο Οκτωβρίου –Απριλίου η πληρότητα ήταν 65% το 2015.
Τέλος, πρόκληση μπορεί να αποτελέσει για τα ξενοδοχεία της Αθήνας η αύξηση της πληρότητας την συγκεκριμένη περίοδο, πιθανόν με την περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση του Συνεδριακού Τουρισμού (MICE).
Ολόκληρη την έρευνα μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση της GBR Consulting www.gbrconsulting.gr ή κάντε κλίκ εδώ 

Photo gallery