unnamed (13)
ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ ΜΙΛΟΥΝ 2023
E-MAGAZINO

Η επιτυχημένη πολιτιστική δράση της ΕΞΑΑA  έκανε πρεμιέρα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο  και συνεχίζεται….

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο τριήμερο της δράσης «Οι πέτρες μιλούν», που φιλοξενήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, 2 έως 4 Ιουνίου. Εκατοντάδες επισκέπτες του Μουσείου, όλων των εθνικοτήτων, αλλά και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρακολούθησαν τις “Πέτρες που μιλούν” και εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την ευφάνταστη μίξη λόγου, μουσικής και αρχαιοελληνικού πνεύματος, σε ένα περιβάλλον διαποτισμένο από το κάλλος και την ακτινοβολία της αρχαιοελληνικής τέχνης.  Όπως αποδείχθηκε, η κλασική πολιτιστική κληρονομιά μας μπορεί να αναδειχθεί με πρωτότυπο και σύγχρονο τρόπο, αποτελώντας εκ νέου πηγή έμπνευσης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας για τους επισκέπτες της Αθήνας.

Φέτος είναι η τέταρτη χρονιά που διοργανώνεται η δράση «Οι πέτρες μιλούν» από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να φέρει τους χιλιάδες επισκέπτες της Αθήνας σε επαφή με τη λάμψη της αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους σε κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της πόλης. Ο λόγος σπουδαίων ποιητών, φιλοσόφων και ιστορικών, όπως ο Όμηρος, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Σοφοκλής, ο Αριστοφάνης, και ο Θουκυδίδης ζωντανεύει από νέους ηθοποιούς σε ένα είδος θεατρικών δρώμενων, σκηνοθετημένων ειδικά για τις απαιτήσεις του εκάστοτε χώρου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Έφη Θεοδώρου, καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, και τη μουσική ο Νίκος Πλάτανος. Ερμηνεύουν νέοι ηθοποιοί, απόφοιτοι της δραματικής σχολής «Δήλος» της Δήμητρας Χατούπη.

«Οι πέτρες μιλούν»:  θα συνεχίσουν να παρουσιάζονται στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου τις εξής ημερομηνίες: 9-11/06, 16-18/06, 23-24/06 (δεν θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή των εκλογών), πάντοτε 11:00 – 13:00.

Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη και η παρακολούθηση δωρεάν.

Η κάθε δράση έχει διάρκεια δύο ώρες και παρουσιάζεται σε τρεις διαφορετικές γλώσσες (Νέα Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά), συνοδεία «ζωντανής» μουσικής.

Οι υπόλοιποι χώροι παρουσίασης της δράσης, κατά τους μήνες Ιούλιο και Σεπτέμβριο 2023 θα ανακοινωθούν σύντομα.

Σημειώνεται ότι το όλο εγχείρημα έχει καθαρά μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, χωρίς εισιτήριο ή άλλη υποχρέωση, με ελεύθερη παρακολούθηση από όλους. Το μόνο όφελος είναι η πολιτιστική ανάδειξη και τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας.

Η επιλογή των κειμένων: Ο Επιτάφιος του Περικλή δια χειρός Θουκυδίδη αναλύει το ήθος και τα ιδανικά των αρχαίων Αθηναίων, στην πόλη των οποίων γεννήθηκε η δημοκρατία. Ο Πλάτωνας μας χαρίζει μια από τις ποιητικότερες περιγραφές της φύσης του Έρωτα, ενώ ο Αριστοτέλης ανατέμνει τη νεανική ψυχή που «αγαπά την υπεροχή». Ο Σοφοκλής πλάθει την Αντιγόνη, μοναδικό σύμβολο αγάπης και αντίστασης. Στον περίφημο ομηρικό ύμνο «Εις Αφροδίτην» κυριαρχεί η μοναδική ομορφιά και δύναµη της θεάς του έρωτα. Στην «Απολογία του Σωκράτη», ο κορυφαίος Έλληνας φιλόσοφος αποχαιρετά τη ζωή παραδίδοντας συγκινητικά μαθήματα ήθους σε όλους μας. Τέλος, το προοίμιο της Οδύσσειας αποδίδεται μελοποιημένο στα Αρχαία Ελληνικά.

Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, του ΕΟΤ, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Χορηγός επικοινωνίας: ΕΡΤ Α.Ε.

Η ιστοσελίδα της δράσης: https://stonesspeak.gr/

Photo gallery